2018/2019 VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORUMUZ

2018/2019 VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORUMUZ

T.C.

 

MARDİN/ MAZIDAĞI

ŞENYUVA İMAM HATİP ORTAOKULU

 

2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORU

 

 

 

2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORU

 

 

KTS 2018-2019 Eğitim-Öğretim 1.dönem boyunca gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı. Okul idaresi, öğretmenler, öğrenciler ile istişare edilerek “Vizyon Belgesi İzleme Raporu” hazırlandı.

 

KTS 2018-2019 Eğitim-Öğretim 1. dönem boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantı sonrasında dönem boyunca yapılan faaliyetlerle ilgili Okul Müdürü Abdulhalim KAPÇAK Müdür Yardımcısı Gökhan BAYAR ve DKAB Öğretmeni Selma ÜRÜN   tarafından "Vizyon Belgesi İzleme Raporu" hazırlandı. Okulumuz Kalite Takip Sistemi Vizyon Belgesi İzleme Raporu´nda yapılan çalışmaları aşağıdaki gibidir.

 

 

 

 

 

 

VİZYON BELGESİ DEĞERLENDİRME  RAPORU

 

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan Vizyon Belgesi Çerçeve Programı incelendi. Burada buluna Vizyon Belgesi Çerçeve Programı  yedi faaliyet alanından oluşmaktadır.

1. Eğitim Ortamları ve Fiziki İmkânlar Alanı

2. Öğretmen ve Eğitim Yöneticileri Alanı

3. Akademik Gelişim Alanı

4. Öğrenci Mesleki Gelişim Alanı

5. Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı

6. Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı

7. İzleme ve Değerlendirme Alanı

 

 

 

 

 

1.Eğitim Ortamları ve Fiziki İmkanlar Alanı Kapsamında ;

 

• Okulumuzun duvar ve koridorları kültür ve medeniyet tarihimizin Türk Büyükleri ve İslam Alimleri hakkında öğrencilerimize ilham ve örnek olan yaşantıları ile ilgili bilgi veren panolarla donatıldı. Öğrencileri tefekküre sevk eden ve mefkure oluşturan mısra, hat, ebru ,hadis ve ayetler olan duvar görselleri  okul koridorlarına asıldı.

•Okulumuz öğrencileri tarafından Türkçe Öğretmenimiz rehberliğinde kitap okumanın hayatımızdaki yeri ve önemine değinmek için  kütüphanemiz her gün öğrencilerin hizmetine açıldı.

•Öğrencilerimizin kitaba kolay erişimini sağlamak amacıyla okulumuz kütüphanesi düzenlendi. Öğrencilerin yararlanacağı kitaplar ve yayınlar yerli imkânlarla sağlanmaya çalışıldı.

•Okulumuz öğrencileri arasında sınıf öğretmenleri rehberliğinde öğrencilerimizde vatan, millet duyarlılığını arttırmak amacıyla vatan sevgisi konulu şiir ve kompozisyon yarışmaları yapıldı.

*Değerler eğitimi kapsamında; Arapça, İngilizce ve Türkçe panolar hazırlandı.

*Öğrencilere verimli ders çalışma ve stresle başa çıkma konularında seminerler verildi

*Çocuk istismarı ve  korunma yolları konulu öğrencilere seminer verildi

*Meslek seçimi ve sınavlar konulu toplantı ve seminerler düzenlendi 

 

2. Öğretmen ve Eğitim Yöneticileri Alanı Kapsamında;

 

• Öğretmenler arası birlik ve beraberlik duygularını geliştirmek kurum kültürünü oluşturmak ve geliştirmek, amacıyla okul içinde toplantılar ve yeni atanan öğretmenlere oryantasyon süreci başlatıldı.

•EBA içerikleri tanıtıldı. EBA ya içerik yüklenmesi konusunda öğretmenler teşvik edildi.

*Ergenlik dönemi sorunları ve çözüm yolları ile ilgili yazılmış makaleler bilimsel yayın ve kitaplar okundu, okunan bu yayınlarla ilgili öğretmenler arasında bilgi paylaşımı ve yorumlar yapıldı.

*Öğretmenler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının yapılması amacıyla düzenli aralıklarla toplantılar yapıldı. Öğretmen ders takipleri gerçekleştirildi. 

 

3. Akademik Gelişim Alanı Kapsamında;

 

•Sınıf  Rehber Öğretmenleri eşliğinde tüm öğrencilere değişen sınav sistemi hakkında kapsamlı bilgi verildi. Akabinde öğrencilerin  derse motivasyonlarını arttırmak ve verimli  ders çalışmalarına yardımcı olmak adına   “Ders Çalışma Teknikleri, Motivasyon ve Test Çözme Becerileri” konulu seminer verildi.

•Bütün sınıf seviyelerinde  öğrencilere yönelik deneme sınavı çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için “Okul Deneme Sınavlarından Sorumlu Komisyon”  oluşturuldu. Bu bağlamda  dönem boyunca yapılacak deneme sınavları önceden belirlenmiş periyodik olarak her Çarşamba günü yapılmaya çalışıldı.

• Okul öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerin isteği ve talebi doğrultusunda okul idarecilerinin sorumluluğunda akademik başarıyı arttırma amaçlı hafta sonu destekleme ve yetiştirme kursları oluşturuldu. Bu kurslara öğrencilerin devamı ve kurslardaki verimi arttırmak için çalışmalar yürütüldü 

•Okula devamsızlık yapan öğrenciler  tespit edildi. Okul idaresi ve rehber öğretmenler ve sınıf rehber öğretmenleri  tarafından görüşmeleri yapıldı. “Sınıf Geçme  Yönetmeliği” hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldı.  Konu ile ilgili veli görüşmeleri sağlandı.

• Öğrencilerin akademik anlamda güçlük çektiği, daha çok hafızada tutma ve tekrar etmeye dayalı olan derslerden öğrencilerin görsel anlamda konuyu kavramalarını  sağlayacak Arapça ve İngilizce  etkinlikler yapıldı.

• Okul İdarecileri ve Sınıf Rehber Öğretmenleri işbirliğinde veli buluşmaları gerçekleştirilmiş olup öğrencilerin akademik gelişimine destek sağlandı.

 

4. Öğrenci Mesleki Gelişim Alanı Kapsamında;

 

* Öğretmenlerimizin rehberliğinde öğrencilerimizde namaz bilincinin gelişmesi, cemaatle namaz kılmanın ve kıldırmanın önemi ve fazileti hakkında  bilinç geliştirmek için Cuma namazlarının cemaatle geniş katılımı ile kılınması için çalışmalar yapıldı.

• Öğrencilere hitabet, hatiplik ve cami ziyaretleri ile ilgili çalışmalar yapıldı. Ayrıca mezarlık ziyaretleri de Cuma günleri belirli aralıklarla sürdürüldü.

• Siyer-i Nebi Yarışmasına yüksek katılım sağlandı ve öğrenciler bu yarışmaya teşvik edildi.

*Bütün öğrencilerinin okul mescidinde düzenlenen vaaz etkinliklerine lise öğrencilerinin tamamının katılımı sağlandı. 

* 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programına Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne davetiyeler gönderildi. Programda Kuran- ı Kerim tilaveti yapıldı.

* Bütün öğrencilere yönelik her hafta Kuran Okuma etkinlikleri belirli plan dahilinde yapılmaktadır.

* Öğrencilere Müftülüklerce (Köy İmamı) işbirliği yapılarak her ay mesleki eğitim seminerleri düzenlenmiştir.

 

5. Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı Kapsamında ;

 

·         Öğrencilerimize beden eğitimi derslerinde kültür ve medeniyetimize özgü olan Okçuluk Eğitimi verilmektedir.

·         Yine öğrencilerimize kütüphanemizde santranç eğitimi de verilmeye devam etmektedir.

·         Öğrencilerimizin ilçe çapında yapılan Futbol müsabakalarına katılmaları da sağlanmıştır.

·         Her hafta her gün kitap okuma saati belirli periyotlarla yapılmaktadır.

 

6. Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı Kapsamında;

 

•Devamsızlık yapan öğrencilerin evlerine veli ziyaretleri yapıldı.

•Veli toplantıları yapıldı. Okul Aile Birliği genel kurulu yapıldı kurullar oluşturuldu. Velilerin okul kuralları  ve işleyişi ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Velilerin okul işlerinde gönüllü olarak görev almalarını sağlayıcı çalışmalar yapıldı.

 *İşkur yardımı ile okula yardımcı hizmetliler sınıfında personel temini yapıldı. Bu personelin eğitim uyum çalışmaları yapıldı.

•Kalite Takip Sistemi faaliyetleri çerçevesinde okulumuzda İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili paydaşlarla işbirliğine giderek okul güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alınmaya çalışıldı.

•Mahalle muhtarı ile işbirliği yapılacak konular görüşüldü

• İlçe Toplum sağlığı merkezi ile işbirliği yapılarak her Çarşamba  günü sağlık taraması gerçekleştirildi.

• Okul İdareci ve öğretmenlerimizin katılımıyla belirli periyotlarda  veli toplantıları yapıldı. Paydaşlarımıza eğitim- öğretim faaliyetleri, öğrenci bilgilendirmeleri ile ilgili bilgiler verildi. 

 

 

 

 

 

7. İzleme ve Değerlendirme Alanı Kapsamında;

 

• Kalite Takip Sistemi kapsamında memnuniyetini belirleme ve iyileştirme amacıyla okulumuz öğrencilerine okul rehberlik servisinin hazırladığı “Öğrenci Memnuniyet Anketi” ve  “Veli Memnuniyet  Anketleri”  uygulandı. Tüm elde edilen sonuçlar  okul idaresi ve öğretmenler tarafından değerlendirilerek iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi.

• Devamsızlık sorununa yönelik sınıf rehber öğretmenleri tarafından ev ziyaretleri gerçekleştirildi.

• Sınav sonrası zümre öğretmenlerince, öğrencilerin kazanım edinme durumları değerlendirilerek raporlaştırıldı ve okul idaresiyle bilgi paylaşımında bulunuldu.

• Okul İdaresi tarafından Vizyon Belgesini  değerlendirmek üzere öğretmen, öğrenci temsilcileriyle birlikte değerlendirme toplantısı yapıldı. Vizyon Belgesi Değerlendirme Raporu yazıldı

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                         Abdulhalim KAPÇAK

                                                                                                                                                                                                                                                               Okul Müdürü

20.05.2019 245

20-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-201920-05-2019